Skip to main content
Til toppen
SALG - Spar opptil 40% Shop her > FAST LAVPRIS på en rekke fliser og baderomsprodukter. Shop her >
Vi sender til hele Norge
Avtal et møte med oss. Book her >

Hva er forskjellen mellom ulike fliser?

Fliser deles inn i tørrpressede og våtpressede fliser avhengig av produksjonsmetoden.
De fleste flisene som du finner på privat markedet er tørrpressede, mens våtpressede fliser brukes til andre spesialformål (for eksempel bassenger, trappeneser, osv).

 

Tekst: Norfloor AS.  31. oktober 2022

Følg oss for mer inspirasjon

Tørrpressede fliser består av leire som presses sammen ved hjelp av en hydraulisk presse som gir formen til flisene. Etter at flisene har blitt presset må de brennes gjennom flere brennkamre som kan ha ulike lengder og brennetemperaturer.

Tørrpressede fliser kan videre fordeles i flere underkategorier basert på vannopptak.

Stadig flere velger å bruke Porcelenato fliser innendørs både på gulv og vegg i våte og tørre rom. Porcellanato filser har flere fordeler som et lavere vannopptak, styrken og et lavt porøsitet  som gjør renhold og vedlikehold enklere.
I tillegg har porcellanato fliser også estetiske fordeler med at de har et mer "ekte" uttrykk og overflate sammenlignet med tradisjonelle keramiske fliser.

Vi i Norfloor er veldig opptatt av at du som kunde skal bli fornøyd, og ta et riktig valg når du skal i gang med ditt prosjekt. Det å velge kvalitetsfliser er ikke lett, fordi det finnes et utrolig utvalg av fliser i mange størrelser og farger. – Alt ser likt ut, sier mange. For eksempel er et bad i Norge kostbart å etablere eller rehabilitere,  og det kan fort bli mye dyrere hvis man velger feil flis.

 

Det er store kvalitetsforskjeller på fliser


Fabrikkene i Europa har ofte en høyere standard og bedre kvalitetskontroll enn for eksempel fabrikker fra Østen.
Dette er ofte vanskelig å finne ut av. Vi i Norfloor har satt opp noen punkter som kan hjelpe deg til å finne ut hva du bør se etter og hva som er viktig når du skal velge flis.

Størrelsesforskjell (kaliber) på fliser

Innbyrdes målenøyaktighet av flisene i en og samme eske eller parti er viktig siden keramiske fliser alltid får visse dimensjonsavvik under produksjonen. Billig-flisene kan ofte variere mye mer i størrelse, noe som gjør flisleggingen vanskelig og som kan gi stygge fuger.
 

Billige fliser ute av vinkel

Noen av de billige flisene på markedet kan være ute av vinkel. I tillegg har billige og avlange fliser en tendens å være buet.
 

Tekniske kvaliteter og bruksområder på fliser

Noen fliser er laget kun for vegg og noen kun for innvendig bruk. Spesielt er det viktig å velge rett flis til utebruk siden vannopptaket påvirker egenskapene som blant annet frostbestandighet. Vår erfaring viser at man skal være forsiktig med å bruke fliser med vannopptak over 0,5% til horisontale arealer utendørs.

Norfloor anbefaler i alle sammenhenger å bruke gjennomfarget flis til utebruk. Spør alltid betjeningen hva flisen er beregnet for og hva som er dens tekniske egenskaper. Velg kvalitetprodukter og fagfolk.

Hvordan kan jeg finne ut klassifikasjonen av en flis?

Klassifiseringen av flisen skal klart fremgå på emballasjen av produktet. Klassene på tørrpressede fliser er Bia, BIb, BIIa, BIIb, BIIb og BIII (fra lavest til størst vannopptak). Glaserte fliser vil også være merket med ”GL” i tillegg.

Hvordan velge fugemasse

Etter å ha valgt fliser gjenstår et sentralt spørsmål: hvilken type fugemasse skal jeg velge?
Det er flere ting det kan være smart å tenke gjennom. Det er ikke bare estetiske hensyn man bør tenke på når man velger fugemasse. Det er flere vedlikeholdsmessige punkter som er viktige. Mørke fugefarger holder seg lengre pene, naturlig nok da mye av skitten er mørk i farge. Det betyr ikke at fugen er ren og fin, men at skitten ikke syntes så godt. 

Markedet tilbyr egne impregnering- og rengjøringsmidler, som er spesielt viktige når du velger en lyse fugemasser til ditt prosjekt. Mapei har også utviklet en fugefornyer (Fuga fresca) som vil friske opp fugefargen når du mener den er moden for det, eller når du rett og slett ønsker en helt ny fugefarge. 

Estetisk bør man vurdere hvilken type flis man har valgt, opp mot hvilket estetisk resultat man ønsker å oppnå i forbindelse med valg av fugefarge. Mange synes det er pent med fugefarge som ligger så nær flisfargen som mulig. Andre ønsker et mer rustikt preg og velger en kontrastfarge som skaper et rutemønster i flisene. 
De fleste er også usikrere når det gjelder fugen bredden. Rettskjerte fliser kan som regel legges med tynne fuger helt ned til 1mm.

Her er det viktig at kvaliteten på flisen er god, og at den er riktig kalibrert. U-kalibrerte fliser krever som regel økt fugebredde. Brede sementbaserte fuger, krever mer vedlikehold for å holde seg pene.

De fleste velger sementbaserte fugemasser. Dette er enkelt og rimelig, men denne type fugemasse inneholder porer som vil suge skitt og forurensing til seg. Alternativt kan man velge en vannbasert epoxy fugemasse som ikke har denne type porer. Våre epoxy baserte fugemasser inneholder ikke løsemidler, og rengjøringen foregår med svamp og kaldt vann. Denne fugemassen er langt lettere å renholde og beholder sin opprinnelige farge i mange år.

Mapei har utviklet Kerapoxy Design i flere farger, og fugemassen kan benyttes på både gulv og vegg. Den passer utmerket over kjøkkenbenken, eller på gulvet i dusj nisjen. Kerapoxy Design kan også blandes men gull og sølv glitter for de som ønsker det lille ekstra. Epoxy fugemasser koster litt mer der og da, men tenker en langsiktig, er det et gunstig valg da man slipper å bruke penger på vedlikeholds produkter.

Valg av fugemasse er et viktig element når det gjelder å beholde et varig og flott resultat.

– VELG KVALITETPRODUKTER OG FAGFOLK – I LENGDEN  LØNNER DET SEG IKKE Å SPARE PÅ KVALITETEN ER VÅRT BESTE RÅD.

Min side