Skip to main content
Til toppen
SALG - Opptil 50% rabatt! FAST LAVPRIS på en rekke fliser og baderomsprodukter. Shop her >
Vi sender til hele Norge
Avtal et møte med oss. Book her >

Slik velger du baderomsinnredning

Baderomsmøbel, baderomsinnredning eller servantmøbel er alle ulike navn på det som gjerne er badets største enkeltinvestering. Et baderomsmøbel skal benyttes flere ganger hver dag og ha ulike funksjoner. Vi pusser tennene, vasker hendene, sminker oss og speiler oss ved hjelp av baderomsmøbelet.

Baderom med skreddersydd baderomsinnredning i treverk med runde speil over.

Tekst: Norfloor AS      22. oktober 2023

Følg oss for mer inspirasjon

Baderomsinnredning med god design og funksjonalitet

I tillegg fungerer møbelet som oppbevaringsenhet og lyskilde. Det er med andre ord en viktig avgjørelse å velge et riktig baderomsmøbel til ditt eget og din families bruk. I tillegg vet vi jo at design og utseende er viktig for mange som pusser opp og det forstår vi godt. Med det store utvalget innen fliser og baderomsutstyr er det viktig at baderomsmøbelet passer med andre overflater på badet.

I denne gjennomgangen skal vi se på følgende temaer:

  • Bredde og dybde
  • Skuffer eller dører
  • Servanter – ulike materialer og utforminger
  • Materialer og utseende mot fliser
  • Speil og speilskap
  • Håndtak
  • Lyskilde og strøm til møbelet
  • Ekstra oppbevaring – høyskap, veggskap og andre hylleløsninger
  • Prisnivåer
  • Spesialtilpasninger

BREDDE OG DYBDE PÅ BADEROMSINNREDNING


Man må alltid begynne med å vurdere sitt rom i forhold til bredde og dybde på baderomsmøbelet. Når det gjelder bredde så er vår anbefaling å utnytte plassen til sitt fulle, altså gå for den bredden du har plass til. Dette gir deg mest mulig oppbevaringsplass og mulighet for et stort speil som gir god romfølelse.  Tenk på om du ønsker høyskap ved siden av møbelet, dette kan gi økt mulighet for oppbevaring, selv om du må velge et smalere møbel. Dybden på baderomsmøbelet er som regel i standarder, veldig mange er 46cm dype, men det finnes også grunnere modeller om du har trang plass der møbelet skal settes opp. 

En generell erfaring er at det kan være lurt å tegne opp badet med alle de elementene du ønsker å plassere inn. Det finnes enkle tegneprogrammer tilgjengelig, men du kan også benytte deg av en tegnetime i din lokale Norfloor-butikk eller en digital tegnetime dersom du bor langt unna. Selv om du ikke har bestemt deg for farger eller merke på baderomsmøbelet kan det være en fin måte å se hva det faktisk er plass til på badet. Husk å ha en skisse av rommet tilgjengelig.

For ekstra små baderom eller toalettrom der man ønsker et lite baderomsmøbel finnes det også smarte løsninger, ofte som pakker.

Baderomsinnredning i tre med hyller og ovalt speil fra Arbi.

UTNYTT PLASSEN TIL DET FULLE

Skuffer eller Dører på Baderomsinnredning?


Det selges stort sett baderomsmøbler med skuffer og grunnen er enkel. Drar du ut en skuff får du oversikt over innholdet – også det som ligger innerst. Åpner du en dør vil det være vanskelig å få tak i det som står innerst uten å velte det som står foran. Skal du likevel vurdere et møbel med dører bør det være enten fordi møbelet er veldig lite og grunt eller fordi du ønsker lavest mulig pris. Hengslene til dører er nemlig betraktelig billigere enn skuffeskinner.

 

Servanter i ulike materialer og utforminger

Servanten er en sentral del av baderomsmøbelet og finnes i ulike materialer og utforminger. Det er lett å bli forvirret av alle valgene rundt dette, men vi skal forsøke å hjelpe:
 

Heldekkende servant

En heldekkende servant dekker som navnet tilsier hele overflaten på et baderomsmøbel. Og helst litt til. Sjekk dette når du skal handle, servanten bør være litt bredere og litt dypere enn selve møbelet for å unngå at vannsøl havner direkte på skroget til møbelet. Tradisjonelt har slike servanter vært i materialet porselen. Fordelen med dette er at porselen er et tett materiale som ikke tiltrekker seg skitt, smuss og farge og dermed holder seg pent i årevis. Ulempen er at maks bredde på en slik servant ligger rundt 140cm. Det finnes også ulike komposittmaterialer, her er det mange navn, men en fellesbetegnelse er støpemarmor. Dette består av ulike materialer som knust stein og harpiks. Den store fordelen er at disse produktene enklere kan formes for å lage moderne former og store bredder. Ulempen er at spesielt de rimeligste variantene har noe vannoppsug og derfor kan bli flekket. 


Bolleservant

Er et morsomt navn og beskriver en servant som står på en benkeplate. Dette frigjør benkeplassen til andre formål som smykkekrukker, såpepumper eller tannglass. Tradisjonelt har dette vært vanlig på brede baderomsmøbler, men man kan også benytte bolleservanter på smalere løsninger. Ulempen med denne typen servanter kan være overgangen mellom servanten og benkeplaten der det kan samle seg støv og smuss. Dette forenkles ved å velge varianter med rette sider noe som gjør rengjøringen enklere. Bolleservanter kommer i flere ulike materialer, du kan velge mellom porselen og støpemarmor (som vi nevnte over), i tillegg finnes det i stein, betong, marmor, metall, tre (!) og sikkert flere. Pass på at materialet som velges er solid og ikke tiltrekker seg flekker.

 

Underlimt servant

Er en variant mange kjenner fra kjøkkenet. Dette har nå også kommet til bad. Fordelen her er at man får benkeplate og servant, uten en kant mellom som smaler smuss. Vannsøl kan tørkes rett over i servanten. Ulempen er at det blir mindre plass i øverste skuff i møbelet. 

Et spørsmål som går igjen når det kommer til servanter er om man skal velge enkel eller dobbel servant. Normalt sett leveres det mulighet for doble servanter på møbler fra bredden 120cm og oppover. En dobbel servant gir mulighet for at to personer kan vaske hendene eller pusse tennene samtidig. Samtidig blir det mindre plass på servanten til andre ting. Er badet i bruk av mange samtidig, for eksempel om morgenen i en familie, kan dette være tidsbesparende. Brukes badet av 1-2 personer samtidig vil de fleste funksjoner kunne fungere med en enkel servant.

Skreddersydd baderomsinnredning i mørkt treverk Sky Ondina fra Arbi.

Materialer og utseende mot fliser

Hva så med selve møbelet og materialer på dette? De fleste møblene kommer i MDF, et fabrikkert treprodukt som enten lakkeres, lamineres eller belegges med finér. De lakkerte baderomsmøblene er slette i overflaten og er ofte ensfargede. De laminerte kan ha flere overflater og mønstre. I stor grad tilbys overflater som ser ut som tre. En overflate som er finért har et «ark» av tre som limes på en stabil plate (MDF). Dette gir et flott utseende av treverk, samtidig som man slipper unna bevegelser som ville kommet om man hadde benyttet heltre.

Når man skal avgjøre om overflaten til et møbel passer sammen med ulike fliser er flisbutikken til uvurderlig hjelp. Der har de utstillinger som viser anbefalte produkter sammen og de har løse fliser som kan holdes mot møbelet slik at du kan være sikker på 100% match.

Hos Norfloor bruker vi arbeidsbordene i butikkene flittig til å sette sammen «moodboards» for våre kunder. Dette gjør at man se fargepalletter med ulike overflater sammen og ta en trygg avgjørelse på materialvalg.     

Baderom med skreddersydd baderomsinnredning i treverk med messingdetaljer på baderomsmøbel og baderomshylle.

SPEIL ELLER SPEILSKAP?

Speil & Speilskap


Enten man liker å se seg selv i speilet 07:00 eller ikke, så er speil et praktisk hjelpemiddel på badet. Sluttresultatet av barberingen, sminkingen og hårfriseringen blir bedre om man har et speil underveis. Speil finnes i utallige variasjoner, det viktigste er at det henges i rett høyde slik at man ser seg selv når man står foran speilet. Ved doble servanter kan det være en ekstra dekorativ løsning å henge to speil eller forskyve speilet om man kun har servant på en side.

Et spørsmål som ofte dukker opp er speil eller speilskap? Speilskap er jo praktisk sett en 2-i-1 løsning der man både får et skap til oppbevaring og et speil. Om dørene på speilskapet også har speil på innsiden gir speilskapet også fleksibilitet ved at man ved justering kan se nakken og baksiden av hodet. Perfekt for de som klipper seg selv! Husk på at en del av de rimeligste løsningene bare har speil på utsiden av dørene. Valget mellom speil og speilskap er også et designvalg, mange synes speilene er finere å se på og passer bedre inn med resten av møbelet. En tredje løsning som ikke er så vanlig, er å bygge inn speilskapet i veggen. Er det plass til dette kan det være et fint kompromiss der man får litt av begge fordeler.

 

Håndtak


Baderomsmøbler må åpnes og da monteres det ofte på håndtak. Alternativet er at møbelet har en grepsløsning på selve skuffefronten for åpning. Siste mulighet er push-åpning der man dytter til skuffen for åpning. De to enkle tipsene her er:
1. Tenk gjennom farge på håndtakene i forhold til servantkran og annet tilbehør på badet.
2. Gjør en vurdering på om push-åpning passer dersom du ønsker et lyst møbel. Her blir det lett flekker, spesielt om det er barn i husstanden.

Haven H2 baderomsinnredning i Oak wood med gun metal servantbatteri fra Tapwell.

Lyskilde & Strøm til baderomsinnredning

Kunder i flisbutikken spør gjerne: «Vi har jo tett med spotter i taket, behøver vi belysning på speilet i tillegg?» Strengt tatt så behøver du ikke det, men det er anbefalt. Grunnen er at lys ovenfra kaster skygger og at en optimal belysning derfor bør komme fra området rundt speilet. Et alternativ til de som sminker seg kan være å kjøpe et sminkespeil med innebygget lys. En annen grunn til anbefalingen er at lyset rundt speilet gir en behagelig dempet nattbelysning, så slipper man bråvåkning av flombelysning under nattlige toalettbesøk.

Det er også kommet mange spennende muligheter for belysning til selve baderomsmøbelet. Fra de praktiske lysene som gir lys i skuffen til de mer dekorative lysene under møbelet eller mellom servanten og skroget. Her er vi mer over på design enn på praktisk betydning.

En ting som derimot er praktisk er å planlegge for strømmen til møbelet. Dagens møbler leveres med lys, men også med stikkontakt. Tradisjonelt har de fleste hatt strømuttak bak speilet, men om man også ønsker dette i en av skuffene eller i et høyskap må man huske på å planlegge for dette. Husk også at det er regler for el-sikkerhet på badet, ta en prat med den autoriserte elektrikeren som skal legge opp strøm på badet under planleggingen av badet.

 

Ekstra oppbevaring - Høyskap, veggskap og andre hylleløsninger

Under planleggingen av badet glemmer mange å tenke på hvordan badet skal brukes. Noen liker å flytte klesskapet inn på badet slik at de kan stå på det lune flisgulvet om morgenen å ta på seg klærne. Andre har stram stil der rene flater regjerer, og klær på badekarskanten er uglesett. Planlegg med tanke på bruk.

Har du lite bad med få muligheter til oppbevaring kan det være lurt å ha håndklær som ikke er i bruk i et skap et annet sted i huset/leiligheten. Har du derimot plass og ønske om å bruke badet til å oppbevare baderomsrelaterte ting, kan høyskap eller veggskap være en løsning. De aller fleste produsenter av baderomsmøbler lager høyskap i samme stil som møblene de tilbyr og stilmessig vil det være enkelt å finne noe som passer. Fordelen med høyskap ligger i ordet, man utnytter høyden til oppbevaring. Sjekk om produsenten du velger har ulike størrelser og dybder, noen ganger er oppbevaringsplassen mye mindre enn man tror. Veggskap er mindre varianter av høyskap, men kan til gjengjeld være enklere å plassere. 

Det kan også være lurt å vurdere oppbevaringsløsninger av mindre formater, som for eksempel hyller eller bokser til å feste på veggen. Normalt brukes disse i dusj, men de kan være praktiske også andre steder på badet. 

Med høyskap kan man også gjøre som vi tipset om ved speilskap nemlig å bygge det inn i veggen. Dette gir en stilig effekt på veggen. Krever selvfølgelig at det er plass.

 

PRISNIVÅER
Har du ubegrenset med penger har du ubegrenset med muligheter. Men kjøper du baderomsmøbler på budsjett har du ganske mange muligheter da også. Hva er det egentlig som utgjør de store prisforskjellene? Her er noen tips til hva du bør se etter om du skal få mest for pengene:

  • «Bigger is better»: Kjøper du et vanlig baderomsmøbel med to skuffer vil du kunne oppleve at det ikke er så alt for stor prisforskjell mellom de smale og brede variantene. Dette er fordi skinner og skuffeopplegg er en stor del av kostnaden og de er like enten møbelet er 60cm bredt eller 120cm bredt.
  • Kopien er ofte fin: Laminerte overflater er kopier av for eksempel treverk. Det har de siste årene lykkes produsentene å lage svært fine kopier og kvaliteten er god, dermed kan du spare noen kroner på å velge disse overflatene.
  • Ikke betal for «garantier»: Ofte ser man reklame med garantier som gjelder i 2 år. Det som garanteres er i mange tilfeller dekket av reklamasjonsretten som i Norge er 5 år. 
  • Se etter pakker der produsenten har satt sammen en ferdig løsning med speil, servant og møbel. Disse er ofte rimeligere enn å kjøpe løst.
  • Speil med lys uten dimmefunksjon koster ofte mindre enn de som kan dimmes. Har du taklys med dimmefunksjon trenger du kanskje ikke dette på speilet.

Baderomsinnredning på skreddersøm

Hva om du ikke finner noe du har lyst på? Du har vært runden på internett, papirsorteringskurven er full av kataloger du har gjennomsøkt etter baderomsmøbelet du drømte om og du har vært i alle butikker uten resultat. Her er noen tips til deg som ikke finner det du leter etter:

Kontakt en møbelsnekker. Det finnes et stort utvalg snekkerverksteder som kan lage baderomsmøbler. Her kan du beskrive i detalj hva du ønsker deg og hvordan det skal se ut, deretter produseres dette til deg. Tenk deg følelsen av å ha et møbel som er «one of a kind.»

En annen mulighet som ikke alle kjenner til er at Norfloor kan skreddersy baderomsmøbler i samarbeid med sin leverandør ARBI. Her produseres møbelet etter tegningen som selgeren setter opp og det er en utrolig mengde overflater, materialer og uttrykk å velge blant. Bredden på møblene kan justeres til akkurat det du ønsker, og det er mange mulige spesialtilpasninger.

Husk på at om du skal bestille noe på spesialmål til badet - enten det er baderomsmøbel eller dusjvegg - og dette skal inn i en nisje, er du avhengig av å vite målet på ferdig vegg. Altså etter at det er lagt fliser. Her må man være nøyaktig, og det er viktig å inkludere håndverkerne i planene slik at man unngår feil.

Vi ønsker lykke til med kjøp av baderomsmøbler!

Del dine bilder @norfloor_fliser

Vi elsker å se resultatene til våre kunder! Tag ditt prosjekt med @norfloor_fliser, bruk #yesnorfloor eller last opp ditt bilde direkte her. Les våre vilkår her.

Min side