Skip to main content
Til toppen
SALG - Spar opptil 40% Shop her > FAST LAVPRIS på en rekke fliser og baderomsprodukter. Shop her >
Vi sender til hele Norge
Avtal et møte med oss. Book her >

Hvordan velge fugemasse?

Etter å ha valgt fliser gjenstår et sentralt spørsmål; hvilken type fugemasse skal jeg velge? Det er rekke forhold det kan være nyttig å tenke gjennom.

Beige gulvfliser på kjøkken og rillefliser som kjøkkenfliser over kjøkkenbenk.

Tekst: Norfloor AS.  10. oktober 2023

Følg oss for mer inspirasjon

Det er ikke bare estetiske hensyn man bør tenke på når man velger fugemasse. Det er flere vedlikeholdsmessige punkter som også er viktige.

Mørke fugefarger holder seg lengre pene, naturlig nok da mye av skitten er mørk i farge. Det betyr ikke at fugen er ren og fin, men at skitten ikke syntes så godt!

Norfloor tilbyr ulike impregnering -og rengjøringsmidler, som er spesielt viktige når du velger en lyse fugemasse. Mapei har også utviklet en fugefornyer (Fuga Fresca) som vil friske opp fugefargen når du mener den er moden for det, eller når du rett og slett ønsker en helt ny fugefarge.

Det er sterkt anbefalt å vurdere hvilken type flis man har valgt, opp mot hvilket estetisk resultat man ønsker å oppnå i forbindelse med valg av fugefarge. Mange ønsker en fugefarge som ligger så nær flisfargen som mulig.  Andre ønsker et mer rustikt preg og velger en kontrastfarge som skaper et rutemønster i flisene. Her er det viktig å prøve seg frem, før det tas et endelig valg. Å bytte fugefarge kan være båre arbeids -og kostnadskrevende.

De fleste er også usikrere når det gjelder fugebredden. Rett-skjerte fliser kan som regel legges med smale fuger helt ned til 1mm. Her er det viktig at kvaliteten på flisen er god, og at den er kalibrert. Ukalibrerte fliser krever økt fugebredde. Jo bredere en sementfuge er, desto mer vedlikehold må til for å holde fugeoverflaten ren og i sin opprinnelige farge.

De fleste velger sementbaserte fugemasser. Denne type fugemasse inneholder microporer som vil suge fett og annen forurensing til seg. Alternativt kan man velge en vannbasert epoxy fugemasse som ikke har denne type porer. Våre epoxybaserte fugemasser inneholder ikke løsemidler, og rengjøringen foregår med svamp og kaldt vann. Denne type fugemasse er langt lettere å renholde og beholder sin opprinnelige farge i mange år. Mapei har utviklet Kerapoxy Easy Design i flere farger, og fugemassen kan benyttes på både gulv og vegg. Den passer utmerket over kjøkkenbenken, eller på gulvet i dusj nisjen. Kerapoxy Easy Design kan også blandes men gull eller sølv glitter for de som ønsker det lille ekstra. Epoxy fugemasser koster litt mer der og da, men på sikt er dette et gunstig valg. Det blir mindre konstnader og arbeid på fremtidig regjøring og vedlikehold. 

Valg av fugemasse er et viktig element når det gjelder å beholde et varig og flott resultat.

Lykke til!

Del dine bilder @norfloor_fliser

Vi elsker å se resultatene til våre kunder! Tag ditt prosjekt med @norfloor_fliser, bruk #yesnorfloor eller last opp ditt bilde direkte her. Les våre vilkår her.

Min side