Skip to main content
Til toppen
SALG - Opptil 50% rabatt! FAST LAVPRIS på en rekke fliser og baderomsprodukter. Shop her >
Vi sender til hele Norge
Avtal et møte med oss. Book her >

Hvordan rengjøre fuger - Tipsene du trenger!

Fugene mellom flisene fortjener vår oppmerksonhet. Som med all vedlikehold, oppnår du best resultat med regelmessig pleie og renhold. Her deler vi våre beste tips for å ivareta dine fuger, samtidig som vi gir deg noen tekniske tips hvis du har behov for ekstra grundig rengjøring av dine fuger.

Baderomsfliser, Vibes, med stein look som gulvfliser og veggfliser.

Tekst: Norfloor AS.  20. oktober 2023

Følg oss for mer inspirasjon

Valg av fugemasse

Hvis du har gleden av å designe et nytt bad, vil valget av fugemasse utgjøre en betydelig forskjell ved senere rengjøring.
Epoxybasert fugemasse er en skjult perle som gir deg ikke bare rene og plettfrie fuger uten fargeskjolder, en også enklere rengjøring. Årsaken er at fugemasse av epoxy er tettere enn vanlig sementbasert fugemasse.

Baderomsfliser, Vibes, på baderom.

Rengjøring av fuger på badet

På badet er det normalt sett organisk smuss som vi ønsker å fjerne. Dette omfatter såperester og rester fra kroppsvask i dusjen. Over tid bygger dette smusset seg opp og skaper et belegg som vil gi mer smuss muligheten til å sette seg. Som en effektiv løsning anbefaler vi UltraCare HD Cleaner, et alkalisk og avfettende rengjøringsmiddel. La produktet virke i 5-10 minutter og jobb med området som skal rengjøres med svamp eller børste. Skyll deretter med vann.

Mange vaskeprodukter merket som "baderent" eller "badespray" er vanligvis nøytrale eller svakt sure, og vil vil dermed ofte ikke kraftige nok for dette formålet. 

Rengjøre fliser og fuger på baderom med svamp.

Rust og uorganisk smuss på fliser

Hvis dine fuger har fått flekker fra rust (gjerne utendørs) eller annet uorganisk smuss som kalk, vil du trenge rengjøringsmidler med lav pH-verdi. Vår anbefaling er UltraCare Acid Cleander, et nødvendig produkt - spesielt for nylagte flisgulv der fugemassen kan samle smuss. Dette produktet brukes på samme måte som UltraCare HD Cleaner

Fliser med rustflekker på en terrasse.

Ekstra grundig rens av fuger

For en grundig rens av dine fliser og fuger, kan det være lurt å gjøre begge disse trinnene. Dette sikrer at båre organisk og uorganisk smuss forsvinner fra overflatene. Begynn med UltraCare HD Cleaner følg produktinstruksjonene, skyll deretter grundig med vann og avslutt med UltraCare Acid Cleander

En liten advarsel: Dette er profesjonelle rengjøringsmidler som er kraftigere enn de vanlige produktene du finner i dagligvarebutikken. Vennligst følg alle instrukser som følger med produktene, og test alltid på en lite synlig flate før du setter i gang med hovedrengjøringen. Bruk passende verneutstyr der instruksjonenen sier at det er nødvendig.

Vicentina fliser som gulvfliser og veggfliser

Jevnlig rengjøring og pleie av fuger

For den ukentlige rengjøringen av dine fuger har vi også en spesiell produtanbefaling, UltraCare Mulitcleaner
Dette er et nøytralt rengjøringsmiddel som kan benyttes på en rekke ulike overflater, inkludert som rengjøring av fliser. Produktet er konsentrert, så du trenger kun en liten mengde (1:200) i en full bøtte med vann.  

Skittende fliser og fuger på baderom med marmorfliser.

Impregnering av fuger

Det finnes også impregneringsprodukter som gjør fugemassen vannavvisende. Dette gjør at smuss har vanskeligere for å feste seg til fugene, samtidig som det gjør det enklere å vedlikehode.
 

Silkonfuger

De myke silikonfugene der gulvet møter vegg og i hjørnene av baderommet ditt krever også pleie. For å holde disse fugene rene og pene, anbefales det å regelmessig bruke desinfiserende rengjøringsmiddel som for eksempel klorin. 
 

Sorte sopp prikker på fuger

Hvis du noen gang oppdager sorte prikker på silikonfugene, er dette soppangrep som vanligvis ikke kan fjernes med vask. 
I slike tilfeller er det nødvendig å erstatte silikonfugen. Fjern den gamle fugen mekanisk med en tapetkniv eller et annet spesialverktøy, sørg for at alle rester er fjernet, og at området er tørt før du påfører ny fug. Dette gjøres enkelt med en silikonfugepistol. Deretter glattes fugen ut og overflødig fug fjernes. 

Timeless Calacatta marmorfliser som servant på baderom med badekar og lyse gulvfliser.

Del dine bilder @norfloor_fliser

Vi elsker å se resultatene til våre kunder! Tag ditt prosjekt med @norfloor_fliser, bruk #yesnorfloor eller last opp ditt bilde direkte her. Les våre vilkår her.

Min side